TOPlist
Sledujte nás:

Ne každý rostlinný tuk je zdravý

Zpět

Ing. Hana Málková

I mezi rostlinnými tuky označovanými jako „zdravé“ se najdou tuky rizikové – takové, které mají vysoký obsah nasycených mastných kyselin. 

Jedná se především o tuk kokosový, palmojádrový a palmový. Obecně lze říci, že byť jde o tuky rostlinného původu, více společného mají spíše s těmi živočišnými. Z tohoto pohledu je vhodná jejich střídmá konzumace podobně jako třeba u másla. Není třeba se jim vyhýbat úplně striktně, ale rozhodně není na místě je aktivně vyhledávat pro domnělé nutriční benefity, jako tomu často bývá třeba u kokosového tuku. Problém je, že jsou obsaženy v řadě potravin, které běžně konzumujeme a neuvědomujeme si, že tyto tuky obsahují (typicky jemné pečivo, různé polevy, mražené krémy, „čokoládové“ cukrovinky…). Proto je vhodné věnovat pozornost složení výrobku na obale a zvážit, zda se nedá obsah košíku třeba částečně obměnit a nesnížit tak zase o něco náš často nadměrný příjem nasycených mastných kyselin. 

Kokosový tuk je v poslední době často označován za velmi "zdravý" a můžete se v mnoha článcích dočíst o jeho "zázračných účincích". Opak je však pravdou. Kokosový tuk má – z pohledu srdečně-cévních onemocnění  – velmi špatné složení. Obsahuje více než 90 % nasycených mastných kyselin a naopak zastoupení příznivých polynenasycených mastných kyselin je minimální.

  

V minulosti se používal hlavně při výrobě mýdla, protože mýdlo z něho vyrobené má vysokou a stálou pěnivost (pamětníci  si jistě vzpomenou na mýdlo Hellada). V posledních letech se však kokosový tuk kvůli své nízké ceně a dobrým funkčním vlastnostem začal používat i v potravinářství, zejména při výrobě zmrzlin, polev a některých dalších výrobků. Dříve používaný mléčný tuk je ve srovnání  s tukem kokosovým příznivější, i když samozřejmě ani on není ideální.

Pokud vás téma kokosového tuku zajímá více, doporučuji článek zveřejněný v časopise Výživa a potraviny.

Palmojádrový tuk je tuk z jader palmy olejné (z dužniny se získává palmový olej). Má podobné složení jako tuk kokosový, tedy z hlediska výživového nevýhodné. Na trhu se s ním samostatně nesetkáme, ale přidává se do různých výrobků, v nichž musí mít tuk tuhou konzistenci. S ekonomickou výhodou jím lze, stejně jako kokosovým tukem, nahradit tuk mléčný, který je výrazně dražší.

  

Palmový tuk je na tom se složením mastných kyselin v porovnání s kokosovým a palmojádrovým lépe. Používá se při výrobě mnoha potravin a nahradil dříve používaný částečně ztužený tuk, který obsahoval velké množství nebezpečných transmastných kyselin. Ale palmový tuk je tak trochu kapitola sama o sobě a bude mu věnován celý samostatný článek.

Dalším představitelem tuků s vysokým  množstvím nasycených mastných kyselin je kakaové máslo. Má však trochu odlišné složení mastných kyselin a nemá negativní vliv na srdečně-cévní systém (obsahuje velké množství stearové kyseliny, které působní neutrálně). V kakaových bobech, a tedy i v kakaovém másle jsou navíc přítomny antioxidanty, které srdci prospívají.

Živočišný tuk také vždy neznamená nevhodný tuk

Naopak i mezi leckdy zatracovanými živočišnými tuky se najdou i tuky s výrazně  pozitivním složením mastných kyselin – jsou to tuky mořských ryb. Tyto tuky obsahují omega 3 mastné kyseliny, které mají výrazný pozitivní účinek v prevenci srdečně-cévních onemocnění.  V menším množství jsou obsažené i v tucích sladkovodních ryb.

  


Mějte svůj jídelníček pod kontrolou s programem Sebekoučink

Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom nejen s příjmem tuků, ale i ostatních makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá i příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah jednotlivých živin uvedený skutečně u všech potravin bez výjimky. V programu najdete také ukázkové jídelníčky a více než 500 nutričně vyvážených receptů, které si můžete jednoduše do jídelníčku zapsat.

>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma <<

Hodnocení (60 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

31. 03. 2017 23:46
Peckoidní článek
28. 03. 2017 15:43
Od teď kokosový olej jen na tělo
24. 03. 2017 19:50
Zajímavé. Pěkně přehledně napsáno i vysvětleno.
23. 03. 2017 22:25
Výborný článek. Díky i za link na článek o kokosovém tuku.
23. 03. 2017 19:29
Mánii s kokosovým olejem jsem nikdy nepodlehla. Jinak děkuji za užtečný článek :-).
23. 03. 2017 15:04
Kakaové boby jsou mým pamlskovým, když už to "musí být" předmětem zájmu...
23. 03. 2017 08:36
O omega 3 jsem už hodně četla, dokonce jeden čas užívala v tabletách, ale nějaký výsledek jsem nezaznamenala.
23. 03. 2017 06:51
Konečně v tom mám jasno :o) díky
22. 03. 2017 21:37
o kokosovém tuku je teď opravdu hodně slyšet....ještě že jsem zatím nepropadla "mánii"
22. 03. 2017 20:58
Kokosový tuk je nejlepší po koupeli na kůži :))
22. 03. 2017 19:46
Zrovna nedávno jsem si, po hodně dlouhém váhání, kokosový olej koupila. Byl uveden v jednom receptu, který jsem chtěla vyzkoušet. Tak teď ho místo do receptu použiji na kůži, snad bude lepší než krémy a mastičky, které používám :-))
22. 03. 2017 19:21
Kokosový tuk nepoužívám, ale díky reklamě jsem po něm pokukovala. Takže teď vím, že budu používat osvědčený řepkový.
22. 03. 2017 18:55
Užitečné informace! Na Helladu si dobře vzpomínám. Byla voňavější než hnede mýdlo s jelenem.
22. 03. 2017 18:23
I já jsem si chtela koupit kokosový olej, myslela jsem si, ze o neco pricházím, ale radsi zustanu u mého osvedceného olivového, repkového a slunecnicového.
22. 03. 2017 17:40
Děkuji za článek, myslela jsem, že o moc přicházím nepoužíváním kokosového oleje a málem jsem ho začala shánět. Také používám především řepkový, olivový a někdy slunečnicový olej. Ještě jednou díky za článek.
22. 03. 2017 16:04
Z olejů používám pouze řepkový, olivový a slunečnicový a teď nově lněný. Na palmový tuk asi spíš narazím ve výrobcích a rozhodně si to ohlídám na vinětkách.
22. 03. 2017 14:48
Docela by mě zajímalo, komu se podařilo prolobovat kokosový olej jako zdravý a někdy dokonce jako "superpotravinu". No ale finanční zisk je zkrátka zisk.
22. 03. 2017 14:33
Používám i doma po sprše.
22. 03. 2017 14:32
Koksoví si beru do termálu na mazání a střídám ho s olivovím olejem do kterého nakládám rakytníková semínka trochu rozdrcená.
22. 03. 2017 14:23
a ja pouzivam vsetky tuky, z kazdeho trocha ( maslo, ghi, mast, zltka, ak kokosovy olej, olivove a orechove, semienka a orechy) Zasadne nejem margariny a repkovy olej minimalne.
22. 03. 2017 13:26
používám jen řepkový a olivový a vystačím si s nimi
22. 03. 2017 13:02
Děkuji za článek. Nedávno jsme se s kamarádkou přely ohledně kokosového tuku, protože mi tvrdila, že je děsně zdravý. Tak jsem jí váš článek doporučila. :-)
22. 03. 2017 09:57
Děkuji za informaci,konečně vím,jak je to opravdu s doporučovaným kokosovým tukem.Nechám si ho jen na kosmetické účely.
22. 03. 2017 09:18
Tak nějak jsem si to o kokosovém a palmovém tuku myslela. To co se moc vychvaluje, většinou stojí za prd. Takže tyto tuky max na tělíčko :-))
22. 03. 2017 08:30
Kokosový tuk používám na tělo, dělá mi to moc dobře. Mám hodně suchou pleť, tak se vždy když přijdu z bazénu celá namažu, je to skvěléééé
22. 03. 2017 08:30
ja si myslim, ze zakerna je hlavne kombinacia tuk-sacharid, priemyselne a potravinarsky upravene povodne prirodzene potraviny a este ako ich doma kulinarsky upravime a skombinujeme.
22. 03. 2017 08:03
Dnes si koupím nějakou dobrou rybu :-)
22. 03. 2017 07:27
tady mít problém nebudu. Kokosový a palmový olej určitě nekonzumuji a myslím, že ani toho skrytého moc nebude.
Naopak ryby jím jak to jen jde, problémem je jen jejich cena.

Naši partneři